kerk in nijbroek

Een PKN-gemeente in de IJsselstreek

Pastoraat en kerkenraad

Nadat ds T.J.S. van Staalduine eind april 2023 afscheid heeft genomen van onze gemeente, is deze vacant. Ds J. (Jos) de Heer, die in Nijbroek woont is de ambulante predikant voor de periode dat dat nodig is. Intussen wordt het beroepingswerk opgestart en hopen we dat op termijn de ontstane vacature weer wordt ingevuld. Als gemeente vinden we het prettig dat de predikant in ons midden werkt en woont en op die manier deel uitmaakt van onze (kerkelijke) leefgemeenschap in Nijbroek. Wanneer u contact wilt hebben met ds de Heer dan vindt u de benodigde gegevens op de contactpagina.


Hebt u vragen aan de kerkenraad in het algemeen, mail ze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Vrijwel maandelijks verschijnt het kerkblad van de gemeente. Het kerkblad opent met een meditatief gedeelte en bevat daarnaast verschillende soorten informatie over en voor de gemeente. Het kerkblad verschijnt op papier en digitaal, u kunt het ook tegen kostprijs per post ontvangen. Wanneer u een abonnement wilt kunt u dit melden bij Marja Kleiboer (zie de contactpagina) of per email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het orgel

Orgel Nijbroek front

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Orgel Nijbroek KnipscheerIn 1859 werd door de kerkvoogden en notabelen van de Hervormde Gemeente te Nijbroek het laten bouwen van een Orgel overwogen. Nadat gesprekken met Naber uit Deventer niet tot resultaat leidden, werd begin 1860 opdracht gegeven aan H.Knipscheer uit Amsterdam een orgel te bouwen.

Lange tijd werd er gediscussieerd of er al dan niet een  , Bourdon 16' zou worden geplaatst. Uiteindelijk is dit niet gebeurd. In 1861 werd het volledig mechanische orgel opgeleverd en bevatte de volgende dispositie: Hoofdwerk: Prestant 8' Roerfluit 8' Octaaf 4' Octaaf 2' Mixtuur III/IV, gedeeld in bas en discant Dulciaan 8' , bascant Trompet 8' , discant Bovenwerk: Viola 8' , discant Holpijp 8' Openfluit 4' Prestant 4' Gemshoorn 2' De manualen lopen van c tot F ’ ’ ’. Het bovenwerk kan worden gekoppeld met het hoofdwerk. Het pedaal, c tot f hangt aan het hoofdwerk. In 1918 werd nogmaals een voorstel gedaan een 16' register te plaatsen, maar ook toen is het er niet van gekomen.

Orgel Nijbroek pijpwerk

De dispositie van het orgel is door de jaren niet meer gewijzigd. Het pijpwerk van de Trompet en Dulciaan is ooit om onbekende reden vervangen door fabriekspijpwerk. Het overige pijpwerk is origineel Knipscheer. Het orgel is daarmee een voorbeeld van de traditionalistische West - Nederlandse orgelbouwkunst van de negentiende eeuw. De kas is geplaatst op het orgelbalkon in de koorboog. De frontindeling is 5 - delig, 3 torens en 2 gedeelde velden. De pijpen in de torens behoren tot de Prestant 8', de pijpen in de gedeelde velden spreken niet.

Op de middentoren staat een Davidsbeeld en op de zijtorens staan Bazuin - engelen. De kas is verder voorzien van voor Knipscheer karakteristieke vleugelstukken. De windlade staat achter het orgel en bestaat uit een dubbelvoudige magazijnbalg. Momenteel zorgt een windmachine voor de toevoer, maar de trapinstallatie met schepbalgen is nog aanwezig. In de kas bevinden zich de eikenhouten windladen voor het hoofd - en bovenwerk. Het orgel is erkend als een rijksmonument. Eind jaren zeventig is getracht de restauratie in gang te zetten. Het heeft echter tot december 1994 geduurd alvorens deze plannen tot uitvoer konden worden gebracht.